Om at være ‘åh’

29 okt

Begrebet blev defineret på Meyers Deli. Af min mand. Mens vi var relativt nygifte men allerede godt sammentømrede i værdifællesskabet og fordomskabinettet. Vi så en kvinde, der kunne beskrives med ét udtryk. Hun var ‘åh’. I kender typen: Blå Nørgaard undertrøje, 3-lags deller, søvn i øjnene og fuglereder i håret. Hun er på barsel, er hun. Med barn nummer to. Så hun behøver ikke længere at amme i diskretion (hele København har allerede set hendes bryster), hun behøver ikke at tage sig tid til at tage et bad og hun har i den grad ret til at fylde minimum seks cafépladser med rangler, pikpak, grød, bleer, pusletaske og slumretæppe. Hendes mand er hevet med i dagens anledning. Han skal hjælpe med ‘den store’, når nu de er ude at spise lørdagsbrunch. Han er en smalskuldret, undseelig mand, tyndslidt trøje og nerver. Træt fordi han var oppe at sympati-amme i nat, og tog storesøster, da hun vågnede 5:20 (og altså før Ramasjang) og befalede at få både Cheerios, Cirkeline, en sang og en dans. NU.

Hun var ‘åh’, den mor på caféen, syntes vi. Vi himlede sammensvorent og bekræftede hinanden i  at ‘åh’, det var vi i hvert fald ikke!

Siden har vi opdaget, at man kan være ‘åh’ på mange måder:

Der er den ‘Hatte-åh’. I ved, dem der har i ført sig en stor Suzanne Brøgger turban/en Janis Joplin filthat/ en Karen Blixen stråhat eller (som den seneste gren af hatte-åh) en kasket fra Kenzo. Det er dem, hvor hatten kommer med dem og ikke omvendt. Den ligner et stykke kostume ikke en integreret del af en stilsikker garderobe.

Mange af dem der finder på at være ‘Hatte-åh’ kan også tilskrives kategorien ‘Mode-åh’. Det er dem, der pludselig ifører sig skulderpuder og stonewash fordi modehjulet nu er drejet i 80’ernes retning. Eller pludselig mener at Dr. Martens og en sweatshirt med 90210 trykt på maven er indbegrebet af lækkerhed – for de er hypernostalgisk med på moden og 90’erne skal ukritisk genopdages.

Man kan også være ‘Vin-åh’. Den type sniger sig altid ind til et eller andet selskab, du deltager i. Deres næser er særligt lange, så de kan stikkes dybt ned i (Spiegelau) vinglasset og få hele ‘bouquet’en’ med. De smider om sig med udtryk som ‘vignerons i 8. generation’, ‘en distinkt smag af kul, tobak … og er det sveskeblomme?’, ‘herlig fadlagring – med en meget afstemt eg’. Og så gurgler de gerne mund i det, vi andre bare drikker, mens de med sikker hånd svinger rundt med glasset for at optimere ‘iltningen’.

De ‘Kunst-åh’-typer kan opleves i flere afskygninger. På Louisiana holder særligt den ældre generation af Kunst-åh til. Kvinder med store sjaler, sølvringe med rav og onyx, sko fra Bruno og Joel og gevandter fra Rigetta Klindt. Deres mænd er iført Arnoldi briller, violinist hår og kører Citroën. Den yngre generation af Kunst-åh kan bl.a. opleves på Charlottenborg. Mændene er tynde, har fuldskæg og er iført sort tøj. Kvinderne er også tynde, har fuldskæg, make up-fri og bh-løse, iført fodformede sko og tøj der er ‘vintage’… eller i hvert fald forvasket.

Men nu kan jeg til min gru konstatere: jeg er selv blevet ‘åh!’. Og endda på flere planer sikkert, men det plan jeg selv er mest bevidst om er, at jeg er blevet ‘mor-åh’. Jeg diskuterer pludselig pædagogisk linjer, selvværdsstrategier, normeringer, termotøj vs. flyverdragt og hvilke lagersalg, der er værd at besøge. Jeg bruger både gummistøvler og cykelhjelm; jeg bliver decideret harm, når jeg ser pædagoger, der ryger mens de holder et barn i hånden i parken; og jeg bliver indigneret, når cafeer udviser ammende kvinder, og vordende fædre højlydt proklamerer at de ikke vil deltage i deres eget barns fødsel. Er jeg blevet klogere eller er jeg flyttet ind i min egen fordom? Jeg ved det ikke. Men ’åh’ det er jeg er i hvert fald.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: