Frihed

3 nov

“Freedom’s just another word for nothing left to lose”, synger Janis Joplin. Den sætning har min far altid fremhævet og igennem den seneste tid, er de ord vendt tilbage til mig. Igen og igen.

Frihedsbegrebet får en ny betydning, når man får børn. Den største udfordring ved at blive forældre, har i vores tilfælde ikke været manglen på søvn, tid eller energi. Den største omvæltning har været, at vi ikke længere er frie. I hvert fald ikke på den måde, vi var det før. For vores liv inden børn var også et familieliv, men det var en familie med to voksne, der på mange måder var vant til at opføre sig som børn: vi kunne gøre, hvad vi ville, når vi ville det. Og det gjorde vi så. Vi trænede og festede i rigelige mængder, sagde ja tak til både festsmøger og hverdagsvin, smilede indforstået når vi hentede take away og spiste  foran fjernsynet (igen!), og  så gav vi hinanden plads til ’pigemiddage’, ’herreaftener’ og ’egotid’.

Vi nød det. Indtil vi ikke nød det nok, og nu ville være flere. Jeg husker den sommer, hvor jeg sad på terrassen med stor mave og danskvand i vinglasset. Gæsterne – alle forældre – stod på spring kø med velmenende råd – særligt ét: ’nyd nu jeres frihed uden børn. Fest , sov, elsk. Snart er det slut.’ Men friheden var blevet kvalm som kiksekage og klistret som candy floss.  Vi var mætte af frihed, og klar til det ’fængsel’, familielivet blev sammenlignet med af de ’indsatte’. Forældrene.

Og så kom de. Babyerne der var marcipan-lækre, pludrende, krævende og ikke mindst allestedsnærværende. De babyer, der blev til børn. Og til tidsrøvere. For pludselig kunne vi ikke ’bare’ sige ja, til alle de rødvinsaftener, skiferier, maratonrejser og spontane drinksaftener, der bød sig til. Følte vi os berøvet? Ja. Føler vi os fattigere? Nej. 

Freedom’s just another for nothing left to lose.  

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: