Jeg savner ord

31 aug

Må man gerne blive træt af billeder? Og savne ord? Jeg synes, vi bliver overvældet af uendeligt mange billeder i vores hverdag ; og selvom jeg elsker at følge med i magasiner, blogosfæren og instagrams smukke universer (med og uden filtre), så savner jeg i den grad at dvæle ved ord.

I den visuelle kultur vi har skabt, er det som om ordene er blevet billedernes kedelige over-jeg. De følger bare med som vedhæng til billedets mere potente karakter, og de deltager kun i billedernes fest,  for at bekræfte os i, at vi ser rigtigt.  Ordene har ikke længere den samme iboende kraft, der er værd at kæle for og værne om. Sådan gælder det i hvert fald i blad- og modebranchen. Jeg har haft mange diskussioner med redaktører og kreative sjæle om hvad der er vigtigst. Billedet eller de ord, der følger i hælene på det. Og jeg bliver så skuffet når statistikker, analyser og læserundersøgelser bekræfter det, jeg ikke har lyst til at høre:  billedtekster bliver læst. Petit-stof og noter bliver skimmet. Tunge artikler bliver der oftest bladret forbi.  

 Vores tilgang til medier – hvad enten de er på print eller online – er nærmest den omvendte af at hvordan de besøgende går til kunsten på Louisiana. Her har folk oftest mest appetit efter den gennemtykkede  kunstoplevelse, hvorfor de bruger mere tid på at læse informationsplancherne og værkernes tilhørende skilte end at iagttage de udstillede malerier, fotos og installationer, de trods alt er kommet for at se. Omvendt forholder det sig med vores massemedier:  I vores iver efter at holde os orienterede om samtlige nyheder og tendenser, vi præsenteres for, vil vi heller kigge billeder end at sætte os ind i baggrunden for dem.

 Jeg befinder mig i en branche, hvor billedet er den ombejlede og ordet er bænkevarmeren. Men jeg har en (måske naiv) tiltro til, at vi snart har set nok, og gerne vil forstå mere. 

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: